2012. július 14.

Sherlock BBC and beyond


Tegnap sikerült megnéznem eme sorozat második évadának utolsó részét Hanon13 jóvoltából...és úgy érzem, írnom kell róla.

A BBC 2010-ben gondolt egy nagyot és és bátran újraindította a Sherlock franchiset egy modern mai settingben, modern ügyekkel és a korhoz illő, de a régi karakterüket megtartó Sherlockkal és Dr. Watsonnal. Itt Watson egy Afganisztánból visszatért katonaorvos aki az ott átéltek miatt csak bottal tud járni (itt nem fogyatékosságra, hanem sokkra kell gondolni) és félig hikikomori/neet életmódot folytat. Mivel ez nem túl kifizetődő, így szüksége lenne elsősorban pénzre és másodsorban egy lakótársra akivel a szűkös anyagiak miatt osztozna egy lakáson. Egy régi osztálytársa be is mutatja a szintén lakótársat kereső, fura szociopatának tűnő Sherlock Holmesnak. És John egyszer csak azt veszi észre, hogy együtt bérel lakást a különc magándetektívvel és bonyolultabbnál bonyolultabb ügyekbe keveredik először akaratlanul, aztán pedig a botját eldobva mindinkább kíváncsian folyik bele ő is a nyomozásba.
A sorozat eddig két évaddal, vagyis összesen hat másfél órás résszel büszkélkedhet. A részek jól megírtak és képesek arra, hogy a nézőt azonnal beszippantsák az eseményekbe. És ahogy egy jó kriminél lenni szokott, az ember végig a miérteken gondolkodik...és tényleg végig. :D A sorozat nagyban épül Sherlock és John dinamikájára és párbeszédeikre. Sherlock ahogy megszokhattuk kissé szociopata zseni (komolyan, szeretnék én így gondolkodni, ilyen memóriával létezni), és sokszor hihetetlenül érzéketlen. John pedig az, aki képes néha (hát, tényleg csak néha) visszarángatni a földre és elviselni az összes fura szokását és kirohanásait.
Mindkét évad vége cliffhangerrel zárul, de azt mondanám, hogy az egyik rész végén sem a túlélés ténye a kérdés, hanem inkább a hogyan. :D Igaz ez halmozottan a második évad végére...[Spoiler]so how did he survive the fall? D:[Spoiler/end] A sorozat minőségére sem lehet semmi panasz. A képminőség nagyon jó, az OST is kiváló...mi kell még? :D
Zárásként kicsit a fanbase-ről...uhh...nem is tudom hol kezdjem. Nekem alapból végül is nem lenne bajom vele, mivel próbálok kimaradni ebből az egész tumblr-es dologból...de amikor már tízezredjére látom a húszezer fanficet és fanartot amik azt ordítják felém, hogy: Sherlock and Watson is GAY...akkor egy kicsit már kezd felmenni az agyvizem. Mi a jó életért nem lehet két férfi csak simán két jó barát akik számítanak egymásra, elviselik egymást és együtt dolgoznak? WHY? ;_; Bárki bármit mond, én ezt az egész gay témát nem fogom ebbe belebeszélni. Fuck this shit, they are just FRIENDS.
De komolyan, szvsz tegyen mindenki egy próbát evvel a sorozattal aki épp egy jó és szórakoztató krimire éhes. :) A fanbase-re meg nem kell figyelni.
U.i.: Én valahogy Watson párti vagyok. But both are broken as fuck.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése